Onze Lievevrouwetoren

De Onze Lieve Vrouwetoren is één van de bekendste bezienswaardigheden in Amersfoort. Keientrekkers noemen deze 98 meter hoge toren ook wel de Lange Jan. Een echte eyecatcher, die prachtig boven onze stad uitsteekt. Je kunt de toren ook beklimmen! Gastblogger Chanou en ik deden dit samen met Han Brugmans van Gilde Amersfoort. Of je nou een geboren en getogen Amersfoorter bent of niet; dit wil je gedaan hebben. Zelfs als je, net als ik, een 'beetje' last van hoogtevrees hebt...

Onze Lieve Vrouwetoren

Onze Lieve Vrouwetoren Amersfoort
Wist je dat de Onze Lieve Vrouwetoren het kadastrale nulpunt van Nederland is? Met groene lichten is dit punt duidelijk zichtbaar in de vloer van de toren. Wat de toren verder bijzonder maakt, is dat het de twee na hoogste laat-middeleeuwse toren van Nederland is. Op, in en rondom de toren is er van alles te beleven. Zo vaart de Waterlijn langs de toren en is de Onze Lieve Vrouwetoren meestal het startpunt van diverse stadswandelingen.

Aan de voet van de toren vind je het Lieve Vrouwekerkhof. Hier kom ik regelmatig voor de vele en gezellige horecazaken. Denk aan het Stadscafé Amersfoort, 't Kannetje en Marktzicht. Voor een avondje uit ben je bij theater De Lieve Vrouw op het plein aan het juiste adres.

Wat kun je verwachten?

torenbeklimming amersfoort het gilde
Haal je sportieve kleding maar uit de kast, want zo’n torenbeklimming is een hele work-out. Je gaat ongeveer 70 meter omhoog en je stapt op 343 treden. Gelukkig hoef je niet in één keer omhoog en zijn er tijdens de rondleiding meerdere stops. Het uitzicht maakt het uiteraard meer dan waard. ;-)

Tijdens de rondleiding vertelt Han je alles over de Onze Lieve Vrouwetoren en komt hij met unieke verhalen. Daarnaast is er een video-installatie in de toren gebouwd, waardoor je ook naar andere verhalen kijkt én luistert.

De indrukwekkende houtzolder

De Houtzolder torenbeklimming Amersfoort
Eén van de tussenstops is de houtzolder. Hier krijg je de carillons te zien. Dit zijn de instrumenten waar een beiaardier op speelt. Daarnaast krijg je nog meer onderdelen van de toren te zien, waaronder de wijzer van de klok. En die was een stuk groter dan ik had verwacht.

Een stukje geschiedenis…

geschiedenis torenbeklimming amersfoort
Geschiedenis over Amersfoort saai? Nou écht niet. Han maakt van de torenbeklimming een feestje en komt met interessante feiten over onze bourgondische stad en de toren zelf natuurlijk. ;-) Zo kwamen Chanou en ik er tijdens de rondleiding achter dat Amersfoort het zwaarste muziekinstrument ter wereld heeft. Namelijk de 100 klokken, waarvan 7 luidklokken, die in de toren hangen.

Wat de beklimming zo bijzonder maakt

Uitzicht torenbeklimming Amersfoort
Het bijzondere van de torenbeklimming is het uitzicht. Amersfoort is natuurlijk prachtig, maar op 70 meter hoogte kun je goed zien hoe de mooie straatjes de stad vormen. De rood/oranje daken en de mix van oud én nieuw maakt onze Keistad extra speciaal. Je kunt zelfs de Utrechtse Heuvelrug zien. Lukt het je om jouw favoriete Amersfoortse plekje te spotten?

Er is altijd ruimte om een paar mooie kiekjes van zowel de toren als van Amersfoort te maken. Wellicht mag je ook op de foto met Han, net als wij! ;-)

Let's go!

Enthousiast geworden? Reserveer dan snel een rondleiding via VVV Amersfoort. Vergeet niet om je foto's met ons te delen via Facebook en Instagram. Gebruik de hashtag #torenbeklimmingamersfoort en wie weet delen we jouw bericht wel via onze kanalen.